15 Eylül 2009 Salı

Altın Oran ve Kabe Mucizesi


Facebook’ta dolanıp duran bir video var, Kabe Mucizesi diye. Kutsal değerlerin bilimsel açıklaması olarak, bir belgesel yapıyorlarmış.2009 Eylül de yayınlacakmış.
Video’da “altın oran” diye bir matematiksel hesap ile “altın nokta” adı verilen yerleri tespit ediyorlar.İzleyince, insanın aklına bin türlü şey geliyor.
Tam hatırlamıyorum ama bir çeşit matematik ile kutsal kitaptaki bir çok şeyi, kendine çevirebiliyordu insanlar.Kendi adının şu kadar geçtiği, işte ayetlerde işaret edildiği vb. Bununla ilgili bir kaç makale okumuştum fakat şimdi bulamadım örneklemek için.

Altın Oran ile ilgili Wikipedia şu bilgileri vermiş ;
Altın oran, doğada sayısız canlının ve cansızın şeklinde ve yapısında bulunan özel bir orandır. Doğada bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen, yüzyıllarca sanat ve mimaride uygulanmış, uyum açısından en yetkin boyutları verdiği sanılan geometrik ve sayısal bir oran bağıntısıdır. Doğada en belirgin örneklerine insan vücudunda, deniz kabuklulularında ve ağaç dallarında rastlanır.Fibonacci sayıları (0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181, 6765… şeklinde devam eder) ile Altın Oran arasında ilginç bir ilişki vardır. Dizideki ardışık iki sayının oranı, sayılar büyüdükçe Altın Oran’a yaklaşır.Fibonacci ardışıkları, Altın Oran ilişkisi yorumlamasıdır.Bundada oran ne olursa olsun her oranın değeri 1.618 dir ,değişmez
İnterneti biraz daha kurcalayınca, Altın Oran’ın bir çok önemli eserde de rastlanan bir sayı olduğu bilgisini edindim. Piramitler, Mona Lisa tablosu, Süleymaniye ve Selimiye Camii’lerinin minareleri bunlara örnek olarak verilmiş.

Bu iki hesaplama şekliyle, bir çok insanın aklında bir çok soru ve hayranlık uyandırılabilir. Hatta kutsal bir mekan ile ilgili bilgiler işlendiğinden, bunu reddetmek aptallık olarak da algılanabilir.Yada kişiler bunu hesapladığında, ortaya farklı bir şey çıkarsa ve siz buna inanmazsanız “dinsiz, imansız, kafir vb.” yaftalar yapıştırılabilir.
Belgesel yayınlandıktan sonra, matematikçilerin yorumları bize en faydalı bilgi olacaktır kuşkusuz.Ek olarak belirtme gereği duyuyorum ki; ben Kuran’ın bir mucize olduğuna ve içeriğindeki her şeyin, bilime ışık tuttuğuna inanan bir insanım.